27.10.2009

УГКЦ організувала Тиждень примирення


31 жовтня о 15:00 в стінах Києво-Могилянської Академії розпочнеться Суспільний тиждень – 2009 р. Цьогорічною темою головного суспільного заходу УГКЦ є «Примирення, як дар Божий». Тиждень традиційно організовують Комісія УГКЦ для сприяння єдності між християнами та Комісія «Справедливість і мир». Цикл суспільних акцій заторкне міста центральної та східної України, зокрема Київ, Харків, Донецьк та ін.


Урочисте відкриття Тижня розпочнеться конференцією Андрей Шептицький та Йосиф Сліпий як сподвижники примирення та соціальної відповідальності. «Конференція, яка відкриє тиждень покликана показати, що увага до суспільних проблем в нашій Церкві має давню традицію. Ми продовжуємо те, що робили наші великі духовні провідники митрополит Андрей та патріарх Йосиф» – каже організатор заходів о. – д. Ігор Шабан.


Примирення греко-католики вважають відправною точкою до вирішення всіх головних соціальних проблем, зокрема економічних. Вході суспільного тижня відбудуться кг рулі столи присвячені примиренню між людьми різних соціальних груп, конфесій та вікових категорій. Також будуть презентовані основні соціальні проекти УГКЦ. Крім того, греко-католики відвідають сиротинці, будинки пристарілих, лікарні а також в’язницю.

Контактні телефони:

Ігор Шабан, shaban@poshta.org.ua, (095) 507 10 30
Анна Окіс, anna_okis@yahoo.com, (066) 929 00 97
Тетяна Шпайхер, tetshpaykher@gmail.com, (097) 762 62 10
Василь Чудійович, kyiv.ugcc@gmail.com, (098) 57 77 331

В рамках Суспільного тижня греко-католики відвідають в'язницю



В рамках суспільного тижня греко-католики відвідають різні соціальні заклади: сиротинці, будинки пристарілих, а також пенітенціарну установу неподалік Києва. Цього року це буде Бучанська виправна колонія № 85 для неодноразово засуджених до позбавлення волі. Програма відвідин включає проповідь, виступ ансамблю «Українські барви», праця в малих групах.


У Бучанській виправній колонії середнього рівня безпеки відбувають покарання 1100 осіб. Переважно молоді люди, середній вік яких 23 - 27 років, із м. Києва та області. Скоєні ними злочини: за збут наркотиків (до 400 чоловік), пограбування квартир та транспортних засобів (близько 300 осіб) і понад 100 осіб за вбивства та грабежі. Тут також знаходиться міжобласна лікарня системи на 150 ліжок.


Сьогодні в цехах підприємства колонії випускають продукцію двадцяти найменувань: автомобільні причепи кількох видів, мотоблоки, металеві конструкції для рекламних щитів і будівельних риштувань. На базі колонії створено навчальний центр, який готує фахівців за трьома спеціальностями – токар, електрозварник та електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж. У колонії є бібліотека. Книжками активно користуються хлопці, які хочуть здобути вищу освіту. Ще більше популярна церква – духовне пристанище для тих, хто усвідомив своє падіння і тепер хоче щиро спокутувати гріхи.


«В’язні – найбільш погорджена та відчужена верства суспільства. Проте, саме в’язниці віддзеркалюють суть процесів, які в ньому відбуваються», – зазначає д. Костянтин Пантелей, референт для пенітенціарних закладів України Відділу Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур.

Запрошуємо представників мас-медіа бути учасниками акції солідарності у Бучанській виправній колонії № 85. Повідомити про свою участь та надати паспортні дані слід до 18.00 27 жовтня.



Контактна особа: д. Костянтин Пантелей, ел. адреса: panteley@ukr.net, тел. (093) 594 75 25.


Довідка

Сьогодні у 184 установах Кримінально-виконавчої служби України утримується 146,5 тисяч осіб (в тому числі у 33 слідчих ізоляторах – 36,8 тисяч осіб), з них – 6,2 тисяч засуджених жінок та 1523 неповнолітніх. Серед 1576 засуджених до довічного позбавлення волі – 14 жінок. Збільшилася концентрація особливо небезпечного кримінального контингенту серед ув’язнених. Майже 19 тисяч засуджено за умисне вбивство, 11 тисяч – за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті, 13 тисяч – за розбій, майже 15 тисяч – за грабіж, 27 тисяч – за крадіжки. Крім того, на обліку кримінально-виконавчої інспекції перебуває 137 тисяч засуджених до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

Більше 100 років у 100 країнах світу

На початку листопада в центральній та східній частині України пройде «Суспільний тиждень УГКЦ – 2009 р.» Подібний захід в УГКЦ відбувається уже втретє. Про особливості цьогорічного тижня ми розпитали його головного організатора, голову Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами, о. – д. Ігора Шабана.

Які завдання Суспільного тижня УГКЦ – 2009 р.?


Суспільний Тиждень УГКЦ – насамперед, це відкрита площадка для діалогу різних міжхристиянських та міжрелігійних ініціатив. В результаті ми побачимо наскільки суспільство готове об’єднатися задля вирішення сучасних соціальних проблем в Україні. Суспільний Тиждень УГКЦ є також спільною зустріччю організацій, рухів, ініціатив та спільнот, які розбудовують суспільну справедливість у своїй малій громаді, в регіоні та в Україні в цілому.

В УГКЦ Суспільний тиждень проходить уже втретє. А якою його історія в інших країнах?

Суспільні Тижні проходять більше 100 років у 100 країнах світу. Для прикладу розкажу про Францію. Французький Суспільний Тиждень, розпочато в 1904 році двома католиками (Marius Gonin та Adéodat Boissard). Головною ідеєю було поширення суспільного вчення Церкви, а також пошук можливості втілення його в громадському житті. Сучасні Французькі Суспільні Тижні концентруються навколо викликів господарського, політичного і культурного життя. Учасники аналізують вплив явищ і процесів на громадське життя. Щороку Французький Суспільний Тиждень відбувається в іншому місті Франції. Початково участь в ньому брали тільки французи, але в останніх роках все більше прибуває учасників з інших європейських держав. У першому Тижні взяло участь 450 осіб, в останніх роках число учасників перевищує 3 000 осіб.

В Україні Суспільний Тиждень УГКЦ започаткував Андрей Шептицький у 1939 році. Українська Греко-Католицька Церква відродила цю традицію, а Синод Єпископів УГКЦ благословив зайнятись організацією Суспільного тижня УГКЦ дві комісії: Екуменічну та Справедливість і Мир.

Яка особливість цьогорічного Суспільного тижня?

Ми знаходимося в особливому моменті для нашого континенту і світу. Криза проникає окремі сфери нашого внутрішнього життя, а втеча в егоїзм здається найпростішим способом пом'якшення цієї ситуації. Спільні роздуми над цими явищами дозволять нам зрозуміти причини кризи сучасної особистості і знайти творчі вирішення. Блаженніший Любомир зазначив «сучасна українська криза в економці – це тільки зовнішній вияв, це вияв внутрішньої кризи, що всередині кожного нашого єства. Це криза умів і сердець, криза духу».

А під яким девізом пройде цьогорічний Тиждень?
Загальна тема цьогорічного тижня: Примирення як Дар Божий. Примирення – це та відправна точка на шляху до покращення ситуації.

Прес-служба Київської архиєпархії

ПРИМИРЕННЯ ЯК ДАР БОЖИЙ



31 жовтня, субота


Урочисте відкриття ІІІ-го Суспільного Тижня УГКЦ

15.00 Конференція: Андрей Шептицький та Йосиф Сліпий як сподвижники примирення та соціальної відповідальності

За участю Блаженнішого Любомира, Глави УГКЦ, Архиєпископа Івана Юрковича, Апостольського Нунція в Україні, Головного рабина України Яків Дов Блайха, офіційних представників інших церков та релігій, мирян УГКЦ.

Доповіді: проф. Жанна Ковба (Інститут Юдаїки), проф. о. д-р. Мирон Бендик (ректор Дрогобицької Духовної семінарії УГКЦ). Вхід вільний

Конгрегаційна зала Староакадемічного корпусу Національного університету "Києво-Могилянська академія". м. Київ, вул. Г. Сковороди, 2



1 листопада, неділя

10.00 – Божественна Літургія за участю Блаженнішого Любомира Гузара

11.30 – Молитва за прославу митрополита Андрея Шептицького

Церква св. Василія Великого, вул. Смірнова-Ласточкіна 7

12.00 – Акція солідарності Примирення сьогодні: на шляху до соціальної відповідальності

(після Літургії, у Києві, Ірпіні, Вишгороді та Броварах миряни відвідають сиротинці, будинки пристарілих та в’язницю)


2 листопада, понеділок

17.00 - 19.00 Духовні роздуми на тему: Сповідь як тайна примирення. Проводить о. д-р. Марко Бляза, єзуїт, професор, проректор університету ім. св. Яна Боболі (Варшава). Вхід вільний

Церква св. Миколая на Аскольдовій Могилі

19.00 презентація фільму про А. Шептицького „Невигідний Шептицький” (вхід вільний)

Малий зал кінотеатру „Кінопалац” (вул. Інститутська 1)


3 листопада, вівторок

17.00Круглий стіл – Примирення між людьми та народами

За участю Блаженнішого Любомира, Глави УГКЦ, Віктора Єленського (доктор філософських наук, президент Української асоціації релігійної свободи, провідний науковий співробітник Інституту філософії НАНУ), Олександри Гнатюк (професор Варшавського університету, керівник Відділу української літератури Інституту славістики Польської академії наук, радник з питань культури й науки Посольства Республіки Польщі в Україні), Олександра Гриценка (директор Українського центру культурних досліджень, заслужений діяч мистецтв України). Вхід вільний

Конгрегаційна зала Староакадемічного корпусу Національного університету "Києво-Могилянська академія". м. Київ, вул. Г. Сковороди, 2


4 листопада, середа

10.00Відвідування релігійних соціальних центрів міста Києва за участю представників різних конфесій України

17.00 Круглий стіл: Презентація Соціальних Проектів Католицької Церкви

За участю Карітас-Дрогобич, Renovabis (Німеччина), Церква в Потребі (Німеччина), Центр проти алкогольної залежності, Пасторально-місійний відділ УГКЦ, Центр Мирянського Лідерства УКУ. Вхід вільний

Церква св. Василія Великого, вул. Смірнова-Ласточкіна 7


5 листопада, четвер

11.00 Відкриті лекції Покаяння як крок до примирення та порозуміння (Університети Києва)

17.00 Круглий стіл: Освіта як знаряддя примирення

За участю Блаженнішого Любомира, Глави УГКЦ, міністра освіти і науки України Вакарчука Івана Олександровича та християнської молоді м. Києва. Вхід вільний

Конгрегаційна зала Староакадемічного корпусу Національного університету "Києво-Могилянська академія". м. Київ, вул. Г. Сковороди, 2